Laden...

Perinatale kinesitherapie



Perinatale kinesitherapie

Tijdens de zwangerschap wordt het lichaam aan veel veranderingen blootgesteld. Met behulp van kinesitherapie is het de bedoeling om die veranderingen op vlak van beweeglijkheid, stabiliteit, spierkracht en ademhaling op te vangen en het lichaam zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Zo zal de therapie bestaan uit relaxatieoefeningen, ademhalingstechnieken en persoefeningen om de baby zo efficiƫnt mogelijk uit te drijven uit het bekken, waarbij de eigen bekkenbodem en de baby zo weinig mogelijk worden belast.

Verder worden tijdens de zwangerschap en bevalling de bekkenbodemspieren enorm belast en uitgerekt. Zo verliezen deze spieren aan uithouding en kracht. Deze spieren zijn van belang bij het steun geven aan de organen die gelegen zijn in het bekken, ze spelen ook een rol in de stabiliteit van de werkvelkolom en het bekken, ze zijn belangrijk bij het juist openen en sluiten van de urinebuis en anus en daarbij zijn ze nog van belang in de seksuele beleving.

Na de zwangerschap is het van belang om, indien nodig, de bekkenbodemspieren terug op een efficiƫnte manier te leren gebruiken. Kinesitherapie kan daarbij helpen om de bekkenbodemspieren terug op een juiste manier te leren op- en ontspannen en met behulp van oefeningen deze opnieuw op te trainen zodat je er op de lange termijn een kwalitatieve bekkenbodem op nahoudt en kans op problemen met urine- en/of stoelgangverlies op latere leeftijd kunt verminderen.